de groene ezel, slow traveler
      self-supporting non-profit (in oprichting)

gedomesticeerd

de (tamme) ezel zoals wij die kennen stamt af van de afrikaanse wilde nubische en/of somalische wilde ezel (equus africanus) . (niet te verwarren met verwilderde ezels)

de afrikaanse wilde ezel word met uitsterven bedreigd. hierdoor staat hij aangemerkt,  bij het "wnf" als zeer zeldzaam. er leven nog maar een paar kleine kuddes in noord-west afrika.  in enkele dierentuinen zoals in basel en missouri worden kleine kuddes in gevangenschap gehouden.

enkele ondersoorten van de wilde ezel zijn inmiddels al uitgestorven. naast de africaanse ezel bestaat er ook de aziatische wilde  ezel 

de ezel behoort tot de paardachtigen (eenhoevigen). een groot,  verschil tussen paarden en ezels is, naast enkele uiterlijke kenmerken, dat paarden een vlucht instinct hebben en minder territorium drift ( zie >>> verdegers) hebben. dit in tegenstelling tot ezels. wilde ezels leven in kuddes in ruig, droog rotsachtig terrein van noord-west afrika.

                             equus africanus

meer dan 6000 jr v/chr is de wilde ezel gedomesticeerd en langzaam verspreid over europa. later verspreide de ezel zich naar amerika. door de eeuwen heen zijn er door fokprogrammas diverse ezel rassen ( zie >> rassen) ontstaan. de ezel is al eeuwen met de mens verbonden en werd intensief gebruikt als last-/trek-/werkdier. in diverse regio's word de ezel nog altijd ingezet als werkdier. in europa en amerika worden ezels op dit moment veelal gehouden als gezelschap dier.

hieronder een link naar een interessante documentaire over de evolutie van de ezel.

Klik hier>>https://www.youtube.com/watch?v=OtEjTGmllrA&feature=share

(bron; saint louis zoo, missouri)