de groene ezel, slow traveler
      self-supporting non-profit (in oprichting)

wetgeving

in nederland zijn niet veel regelgevingen omtrent het houden van ezels.

wel is het belangrijk dat ezels geregistreerd en gechipt worden. het nederlandse ezelstamboek ( vne) registreerd de ezels in nederland.


Naast deze registratie is het zeer aan te raden om de ezel jaarlijks te laten inenten door een dierenarts. wanneer een ezel regelmatig buiten de weide de weg op gaat (of getransporteerd word schijnt ) het wel verplicht te zijn dat de ezel geënt en geschipt is en in het bezit van een geldig paspoort is. dit geld ook bij verkoop/aankoop van een ezel.

voor grensoverschrijdend transport van ezels geld de europeese  regelgeving. deze regelgeving houd ondermeer in dat de ezel in het bezit  moet zijn van een geldig paspoort en voor traNSPORT IN HET BEZIT moet zijn VAN EEN door een NVWA-keuringsdierenarts afgegeven gezondheidscertificaat.

voor  veulens is het zeer raadzaam om binnen 24 uur een veulenenting  door een dierenarts te laten plaats vinden.

voor het hobbymatig houden van ezels is  (nog) geen mest registratie vereist. bij navraag bij de overheid zal bij een groter aantal ezels op één locatie de normen, welke voor pony's gelden gehanteerd worden. met als kanttekening dat op deze vraag een eenduidig antwoord verschuldigd bleef. er is namelijk niks voor ezels  specifieks omschreven in de wet.